Kalender

Inspiratie uit boeken
Zondag 22 april 2018, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Het kan je niet ontgaan zijn in Villa Pastorie: de goedgevulde boekenkast in de gastenkamer. Op deze zondag laten we ons inspireren door de rijke voorraad aan boeken. Wat spreekt je aan in een boek en wat niet? Waarom kies je precies dát ene boek uit de collectie? Hoe kun je de zinnen van andere schrijvers gebruiken om zelf op ideeën te komen voor een tekst? Tijdens dit schrijfcafé nemen we een voorschot op World Book Day / Wereld Boeken Dag die jaarlijks plaatsvindt op 23 april.

Associatie technieken
Zondag 27 mei 2018, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
We doen het de hele dag: associëren. Het ene doet je aan het andere denken, van het lezen van een herinnering van een ander kom je terecht in je eigen geheugen. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om jezelf te trainen in associëren. Zo leg je in een paar stappen de basis voor een gedicht of ontdek je wat er nog mist in je verhaal. We gaan tijdens dit schrijfcafé aan de slag met verschillende manieren waarop je, gestructureerd, kunt associëren. Dat ruimt lekker op in je hoofd 🙂

– In juni is er geen schrijfcafé –

ARCHIEF

Geluk – in samenwerking met Dutch Happiness Week
Zondag 25 maart 2018, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Deze editie gaat over geluk. Over de dingen in je leven met aandacht en een glimlach doen. Ook, of misschien juist, als het even tegenzit.
De definitie van geluk is iets heel persoonlijks en al schrijvend gaan we onderzoeken wat jou gelukkig maakt. We laten ons inspireren door tips en opdrachten van de Ambassadeur van Geluk, Leo Bormans. Hij schrijft het volgende: “Er is veel onderzoek gedaan naar geluk. We kunnen allemaal leren om een beetje gelukkiger te zijn. Niemand ‘moet’ gelukkig zijn. Maar als je het wilt, zijn er wel dingen waar je op kunt letten.”
Denk je bij geluk aan creativiteit, verrassingen en een ontspannen begin van je zondag? Dan mag je dit schrijfcafé niet missen!

Herinneringen aan school
Zondag 25 februari 2018, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg

Wat kun jij je nog herinneren van de lagere school? Tijdens dit schrijfcafé gaan we samen terug in de tijd. Het rapport, trakteren in de klas, voor het eerst met een kroontjespen of vulpen schrijven, de schoolfoto en natuurlijk handwerk / handenarbeid. Waar denk je met een glimlach aan terug? Wat zou je liever vergeten?
Door middel van schrijfoefeningen reis je terug in de tijd. Op deze zondagochtend ben je weer even in het lokaal, speel je met je vriendjes en vriendinnetjes, hoor je de stem van de meester of de juf en misschien verlang je zelfs weer even terug naar het speelkwartier.

Spreekwoorden en gezegden
Zondag 28 januari 2018, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Welke spreekwoorden ken je en welke gezegden gebruik je vaak? Tijdens dit schrijfcafé laten we ons inspireren door spreekwoorden & gezegden. Je kunt een tekst schrijven waarin je een spreekwoord verwerkt of waar je juist de betekenis van het spreekwoord in laat terugkomen. Achter veel gezegden schuilen verhalen, ken jij ze?

Sinterklaas
Zondag 26 november, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
De geur van warme chocolademelk, het gekraak van een pepernootje in je mond en hard gebons op de deur. Het zijn elementen die je kunt gebruiken wanneer je gaat schrijven over Sinterklaas. Of je nu warme herinneringen hebt aan 5 december of niet, tijdens dit schrijfcafé mag je ze delen.
Aan de hand van vragen ga je terug naar de pakjesavonden uit je kindertijd. Wat weet je nog? Was het inderdaad een groot feest of was je opgelucht zodra de stoomboot weer naar Spanje vertrok? Mocht je een verlanglijstje maken, lootjes trekken of kwam er familie op bezoek?

Tilburgs sonnet
Zondag 29 oktober, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Een sonnet is nooit zo maar een sonnet, er zijn Italiaanse sonnetten, Engelse sonnetten, Nijmeegse sonnetten, Utrechtse sonnetten – en ga zo maar door. Meestal heeft zo’n geografische aanduiding slechts te maken met de plaats waar hij bedacht is. Bij het Tilburgse sonnet is dat niet het geval, het Tilburgse sonnet heeft iets echts Tilburgs.Onlangs is het boek “Een kruik vol oude pis” verschenen, een bloemlezing van Tilburgse sonnetten. Tilburg wordt geassocieerd met het getal 013 en daarom heeft het Tilburgs sonnet 13 regels, het klassieke sonnet heeft 14 regels. Tijdens dit schrijfcafé lezen we een aantal sonnetten uit de bundel en gaan we aan de slag met een eigen Tilburg sonnet.

Personages
Zondag 1 oktober 2017, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Wat zijn personages en hoe kun je zelf een personage bedenken? Hoe breng je een personage tot leven in je verhaal? Welke karaktereigenschappen passen bij het personage waarover je schrijft?
Tijdens dit schrijfcafé verdiepen we ons in de personages en hun rol in het verhaal. Wat als je hoofdpersoon niet zo sympathiek is als je zou willen? Hoe schrijf je een goede dialoog tussen de personages in je verhaal? Ontdek zelf welk personage jouw verhaal nodig heeft – of welk verhaal jouw personage graag wil vertellen.

Verwondering
Zondag 27 augustus 2017, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Dat volwassenen te weinig spelen is bekend. Hoe kun je de verwondering die je als kind zo sterk voelde, weer naar boven halen? Hoe kun je weer met verwondering en verbazing naar de wereld om je heen kijken en zien dat niets vanzelfsprekend is? Of dat niets is wat het lijkt? We gaan oefeningen doen die je kunnen helpen om die kinderlijke onbevangenheid weer te voelen en de speelsheid weer te ervaren.
Spelen is verrassen dus wat we precies gaan doen… dat is nog een geheim. We gaan in ieder geval schrijven. Het tot stand laten komen van een verhaal is tenslotte ook iets wonderlijks. En een stap uit je comfortzone kan een stap in je herinnering zijn.

Zomer en buitenlucht
Dinsdag 27 juni 2017, 10:00 – 12:00 uur

Locatie: Schrijfserre, Diessen
Wat doet de komst van de zomer met jou? Wat is dit seizoen belangrijk voor je en welke parallellen zijn er met de groei en bloei in de natuur? Als het weer het toelaat dan schrijven we buiten in de tuin.

Schrijven met al je zintuigen
Zondag 28 mei 2017, 10:00 – 12:00 uur

Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Wie heeft er trek in een droog verhaal met gebakken lucht? Niemand? Hm… Tijdens dit schrijfcafé worden je zintuigen geprikkeld. Je gaat zelf ontdekken hoe je ingrediënten toevoegt aan een verhaal door bijvoorbeeld te proeven en actief te luisteren. Tijdens deze ochtend doe je nieuwe ideeën op voor een smakelijke tekst die je graag zult opdienen.

Schrijven over je familie
Dinsdag 25 april, 10:00 – 12:00 uur

Locatie: Schrijfserre, Diessen
Welke rollen heb jij in je familie? Wat weet jij over je grootouders? We halen herinneringen op en schrijven over typische familierituelen.

Column schrijven
Zondag 26 maart 2017, 10:00 – 12:00 uur

Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Wat is het verschil tussen een kort verhaal, een dagboekfragement en een column? Tijdens dit schrijfcafé leer je hoe je zelf, stap voor stap, een column schrijft. We bekijken wat de kenmerken van een column zijn en welke onderwerpen zich hier voor lenen.

Nostalgie en vergeetwoorden
Dinsdag 28 februari, 10:00 – 12:00 uur

Locatie: Schrijfserre, Diessen
Nostalgie is ons innerlijk verlangen naar dat wat voorbij is. Sommige woorden uit de Nederlandse taal gingen ook voorbij en zijn uitgeroepen tot vergeetwoorden. We gaan schrijven over jeugdsentiment en heimwee, over bakzeil, beeldbuis en baliekluiver. Tijdens dit schrijfcafé laten we ons inspireren door onze herinneringen en door teksten uit oude tijdschriften.

Week van de poëzie – humor / lichte gedichten
Zondag 29 januari 2017, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
De poëzieweek zal dit jaar plaatsvinden van 26 januari t/m 1 februari 2017. Het thema is HUMOR. We gaan lichtvoetig op zoek naar de vrolijke noot in ons schrijven en ons leven. Gedichten zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden, voor beginner tot gevorderde. De rode draad in het schrijfcafé is de speelse knipoog. Ter inspiratie een gedicht van Remco Campert:

Zondag had ik me voorgesteld
in de hangmat door te brengen
tussen de stevige stammen van de bomen
dicht boven de aarde
en van de hemel vergenoeg verwijderd
om me een mens op zijn plaats te voelen.

Maar het regende.

Is Tilburg te ver? Neem eens een kijkje op Schrijven Online voor een overzicht van activiteiten per provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *