Kalender

De toekomst is nu
Zondag 19 januari 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Het thema van de poëzieweek is ‘de toekomst is nu’. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook anno 2020 spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. We gaan tijdens het schrijfcafé zelf aan de slag met verschillende vormen van het schrijven van gedichten. Deels laten we ons inspireren door de voorbeelden van moderne jonge dichters. En deels gebruiken we technieken die oud maar goud zijn.

Personages en archetypes
Zondag 16 februari 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Personages zijn belangrijk in een verhaal. Wat voor genre je ook schrijft, je hebt altijd te maken met verschillende persoonlijkheden die een eigen stem krijgen in je tekst. In mythen, sprookjes en literatuur komen archetypes terug. Dit zijn herkenbare, universele karakters die van alle tijden zijn zoals de koning, de nar en de wijze. Tijdens deze editie van het schrijfcafé behandelen we de meest voorkomende archetypes aan de hand van voorbeelden uit bekende verhalen. Uiteraard gaan we ook zelf aan de slag met archetypes en personages in onze teksten.

Een goed begin
Zondag 29 maart 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Hoe begin je met schrijven? Waar komt het idee voor een verhaal vandaan? Kun je binnen vijf minuten een gedicht uit je mouw schudden? Tijdens deze ochtend beginnen we steeds opnieuw. Je ontdekt dat er veel verschillende manieren zijn om op gang te komen met schrijven. Er is geen geheim recept, het is wel fijn om te weten welke manier voor jou goed werkt. Wie weet heb jij een goede begintip voor andere schrijvers. Naast het zelf beginnen met schrijven, behandelen we wat een sterk begin is voor de lezer.

Haiku en andere Japanse dichtvormen
Zondag 26 april 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
De haiku is een populaire dichtvorm die nog steeds veel grote schrijvers inspireert om te dichten. De Japanse dichtkunst kent nog meer bijzondere dichtvormen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Zo kun je de haiku uitbreiden waardoor een langer gedicht ontstaat, met meerdere personen aan een zogenaamd kettinggedicht schrijven en  een gelegenheidshaiku schrijven. Je hoeft geen ervaren of geoefende dichter te zijn, we nemen de vormen stap voor stap door en je zult zien dat je moeilijk meer kunt stoppen wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt.

Voorbeeld van een haiku:
In het morgenrood
op de tip van het graanblad
de rijp van voorjaar.

Onitsura (1660 – 1738)

Filosoferen & schrijven
Zondag 24 mei 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Filosofie is een manier om onderzoeken en ontspannen bezig te zijn met taal. Welke betekenis geef je aan woorden? Als je een vraag stelt, waarom zijn er dan verschillende antwoorden? Hoe komt het dat een bepaald boek of gedicht je raakt?
We gaan tijdens deze ochtend aan de slag met verschillende oefeningen waarbij filosofie en creatief schrijven gecombineerd worden. Ook nemen we door welke thema’s geschikt zijn om te gebruiken als je thuis verder wilt schrijven.

Reisverhalen
Zondag 28 juni 2020, 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Villa Pastorie, Tilburg
Reizen is ontdekken en er zijn veel manieren waarop je inspiratie kunt krijgen voor een reisverhaal. Van wereldreiziger tot toerist in eigen stad: elk avontuur is geschikt om over te schrijven. Hoe begin je met een reisverhaal? Hoe kies je een originele invalshoek om over te schrijven? Wat zijn de do’s en don’ts? Over deze vragen gaan we het hebben tijdens deze ochtend. Je krijgt praktische tips waarmee je een vliegende start maakt.

Is Tilburg te ver? Neem eens een kijkje op Schrijven Online voor een overzicht van activiteiten per provincie.

4 Comments

 1. Beantwoorden
  Marianne oktober 27, 2018

  Dag Karin,
  Is er morgen nog een plekje …
  Marianne van Velthoven-Roozen

  • Beantwoorden
   admin oktober 27, 2018

   Dag Marianne,
   Je bent van harte welkom morgen.
   Graag tot dan!

 2. Beantwoorden
  Mary van Loon september 24, 2019

  Ik wil me graag opgeven voor zondag 29 september a.s.

  • Beantwoorden
   admin september 26, 2019

   Dag Mary,
   Je bent van harte welkom bij het schrijfcafé aanstaande zondag.
   Graag tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *